20 Şubat 2015 Cuma

Masal Toplamak İster Misiniz?



"Bir varmış, bir yokmuş" ile başlayan masallarımız, anlatılıyor mu hala bilmiyorum. Ancak şu bir gerçek ki, masallara bayılan ve onlarla uykuya dalmayı en seven çocukluklardan biri olduğumu kesinlikle ve hiç bir şüpheye düşmeden söyleyebilirim.

Masalları dinlerken, gözlerimi tavana doğru diker, orada o masalı kendimce canlandırırdım. Uyumadan önceki en büyük zevkimdi..

Şimdilerde masallar, ya sonları değişitirilerek  ya da kötü karakter üzerinden gidilerek sonuca varıyor veya tüm masalları içerisinde barındırdan fimler çekiliyor. Yurtdışındaki örnekleri "White Snow and Huntsman", "Malefiz" ve şimdide bugün vizyona giren "Sihirli Orman"; Türkiye'deki örneği ise, "Sevimli Tehlikeli"..  Yani masal, bir şekilde hala hayatımızın içerisinde var olmaya devam ediyor.

Masallar belki şu anda hayatımızın içerisinde çok fazla yer almıyor olabilir fakat bir yerlerde halen yaşamaya ve bilmesek de bir gün ortaya çıkarılmayı bekliyor, kim bilir? Bir varlar ve bir yok olmasınlar diye atılan çok güzel bir adım var.

Bisikletli Sahaf'la beraber masal toplamaya ne dersiniz? Bisikletli Sahaf tam anlamıyla çevre dostu bir sahaf! Çevreye zarar vermeden, bisiklet ile istediğiniz tüm kitapları evinize kadar getiriyor.


İstediğiniz kitapları ve adresinizi kendilerinin internet sayfası üzerinden http://bisikletlisahaf.com/ bildiriyorsunuz ve kargoya vermek yerine, bisikletle size kadar kitabınız ulaşmış oluyor. Yok eğer, kargo ücreti ödemek istemiyorum diyorsanız, Çapa tramvay durağına geldiğinizde  veya belli bir miktar üzerinde alışveriş yaptığınızda kargonuz ücretsiz oluyor. Ancak bu hizmetin yalnızca İstanbul ile sınırlı olduğunun da altını çizmekte fayda görüyorum.




Kitaplarını sizlere satmaları için, ilk koşulları öncelikle onların dostu olmanız. Kitap listesinde ise, Türk Edebiyatı'ndan sinemaya, sanattan tarihe, felsefeden çevre sorunları ve daha bir çok kitaba sahip olma şansınız bulunuyor. Kitap listesini daha iyi incelemek istiyorsanız eğer, buyurun size tüm kitapların listesi; http://bisikletlisahaf.com/kitap-listesi :)


Peki bu masallar ya bir gün unutulursa? Bir tohum gibi ekildiğinde masallar büyür ve yeşermeye devam eder.  Tohumlar ekilmezse ölür, masallar da anlatılmazsa son bulur.

Bu fikirden yola çıkan Rüzgar Bey ve Filiz Hanım, "Türkiye Tohum ve Masal Turu"na Mart ayında yola çıkmaya hazırlanıyorlar.  Yolculuklarına parasız olarak başlayacaklar. Gerekli durumlarda takas veya günlük işlerle geçimlerini sağlamaya çalışacaklar.  9 ay sürecek turda,  pedal çevirip, köylere uğraya uğraya yolculuklardan elde ettikleri masal ve tohumlardan bir kaynak oluşturmayı hedefliyorlar. Yolculuk için ise bir takım ihtiyaçları bulunuyor. "Nedir bu ihtiyaçlar?" diye merak ediyor ve yardım etmek istiyosanız eğer, http://bisikletlisahaf.com/yola-cikiyoruz/ linkine tıklayarak, tüm bu ihtiyaçlara göz atabileceğinizi söylemek isterim. :)

Masal toplamanın asıl amacı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olan masallara can suyu vermek ve onların hayatta kalmalarını sağlamak. Masal turunun sonunda, isteyen herkesin faydalanabşleceği bir masal kitabı ortaya çıkacak. Bu zaman dilimi içerisinde, köy öğretmenleri, üniversitelerin ilgili bölümleri, derneklerle işbirliği yapmak istiyorlar. Kendilerini masalın kaynağının doğduğu yere direkt olarak götürecek her kişiye ve kuruma kapıları sonuna kadar açık.


Kendilerine yardımcı olmak, destek vermek, masalın kaynağına gitmeleri için yol göstermek isterseniz, http://bisikletlisahaf.com/bizimle-masal-toplamak-ister-misiniz/ linkinden daha ayrıntılı bir şekilde bilgi alabilir ve websitelerinde kendileri ile ilgili daha birçok ilgi çekici detaya ulaşabilirsiniz.
Kendilerini daha yakından tanımak istiyorsanız, 21 Şubat Cumartesi günü Kızıltoprak Delta Bisiklet'te yolculuk öncesi son etkinliklerini düzenliyor olacaklar. :)

Tüm etkinliklerini daha yakından takip etmek ve Bisikletli Sahaf ile ilgili bilgilere önce ulaşmak istiyorsanız, Facebook , Twitter ve Pinterest üzerinden kendilerini takip edebilirsiniz :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder